Για να φτιάξω μία ταινία κινούμενης εικόνας με χρωματιστά χαρτιά χρειάζεται να κόψω ή και να σκίσω τα χαρτιά για να φτιάξω τις φιγούρες μου και το περιβάλλον τους. Οι μορφές αυτές μπορεί να είναι ό,τι θέλω, όσο φανταστικά ή αληθινά μου αρέσει.
Διαλέγω ένα χρωματιστό χαρτί που θα είναι το περιβάλλον της εικόνας μου. Πάνω σε αυτό θα κολλήσω όσα χρωματιστά χαρτιά θέλω να είναι σταθερά. Πάνω σε αυτό το περιβάλλον θα ακουμπήσω ό,τι άλλο έχω φτιάξει από χρωματιστά χαρτιά που θέλω να κινηθεί.
Είναι καλή ιδέα το χαρτί που θα έχω για το φόντο να έχει μέγεθος ανάλογο με τις διαστάσεις των φωτογραφιών που βγάζει η φωτογραφική μηχανή. (Δεν θέλω, όταν αρχίζω να φωτογραφίζω, να ανακαλύψω ότι δεν χωράει όλη η εικόνα μου στη φωτογραφία.) Για να το κάνω αυτό απλώς βάζω τη φωτογραφική μηχανή απέναντι από το χαρτί μου και παρατηρώ την οθόνη. Κόβω το χαρτί μου έτσι, ώστε να φαίνεται ολόκληρο στην οθόνη.
Φτιάχνω απλές φιγούρες με χρωματιστά χαρτιά. Στην αρχή είναι καλύτερο να φτιάξω 1 - 2 απλές φιγούρες, που θα είναι είτε μονοκόμματες, είτε θα αποτελούνται από δύο ξεχωριστά χαρτιά.
Αργότερα που θα έχω περισσότερη πείρα θα φτιάξω πιο σύνθετες φιγούρες.
Ακουμπάω τις φιγούρες μου πάνω στο περιβάλλον. Μπορώ να κάνω μερικές δοκιμές για να αποφασίσω πώς θέλω να κινηθούν. Ξεκινάω με κάτι απλό. Όταν έχω αποφασίσει τι θέλω να κάνω μπορώ να αρχίσω να τραβάω τις φωτογραφίες μου.
Στερεώνω με σελοτέιπ το χαρτί με το περιβάλλον στο τραπέζι. Τοποθετώ τις φιγούρες μου πάνω στο περιβάλλον, όπως θέλω να είναι στην αρχή της ταινίας μου.
Στερεώνω τη φωτογραφική μου μηχανή στο πάνω μέρος του τρίποδα με την ειδική βίδα. Ρυθμίζω τον τρίποδα, ώστε να κοιτάει προς τα κάτω, και τον τοποθετώ πάνω από το χαρτί μου. Παρατηρώ στην οθόνη της φωτογραφικής μηχανής μου. Προσπαθώ να φαίνεται ίσιο και ολόκληρο το χαρτί με το περιβάλλον μου στην οθόνη.
Αν δεν φαίνεται ολόκληρο το χαρτί ίσως να πρέπει να ρυθμίσω τον τρίποδα, ώστε η μηχανή μου να είναι πιο ψηλά. Αν φαίνεται το τραπέζι γύρω από το περιβάλλον, θα πρέπει να πλησιάσει η μηχανή μου πιο κοντά. Μπορώ να δοκιμάσω να πλησιάσω ή να απομακρυνθώ από το χαρτί μου με το zoom της φωτογραφικής μου μηχανής.
Αν φαίνονται τα πόδια του τρίποδα ίσως να χρειαστεί η επιφάνεια πάνω στην οποία έχω ακουμπήσει το χαρτί μου να έχει μια μικρή κλίση και να ρυθμίσω τον τρίποδα έτσι, ώστε να έχει την αντίστοιχη κλίση η φωτογραφική μου μηχανή.
Πριν αρχίσω τη φωτογράφιση θα ασχοληθώ λίγο με τον φωτισμό. Θα πρέπει να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχουν σκιές πάνω στο χαρτί μου από αντικείμενα του δωματίου, από τον τρίποδα ή και από μένα. Αν έχω τη δυνατότητα, μπορώ να φωτίσω από το πλάι τα σχέδια μου με ένα φωτιστικό (ή ακόμα καλύτερα δύο φωτιστικά από δεξιά και αριστερά). Προσέχω το φως να πέφτει ομοιόμορφα πάνω στο χαρτί μου. Όπως και να φωτίζεται το χαρτί μου είναι σημαντικό ο φωτισμός να είναι σταθερός. Δεν πρέπει κάποιες φωτογραφίες να έχουν περισσότερο φως και άλλες να έχουν λιγότερο.
Όταν είναι όλα έτοιμα μπορώ να αρχίσω τη φωτογράφιση!
Έχω διαβάσει το Πριν Ξεκινήσω και ξέρω ότι φωτογραφίζοντας την εικόνα μου δεν πρέπει κατά λάθος να κουνήσω ούτε τη φωτογραφική μου μηχανή, ούτε τον τρίποδα.
Βγάζω φωτογραφία το χαρτί με το περιβάλλον και τις φιγούρες μου.
Μετακινώ πολύ λίγο μία φιγούρα και ξανά βγάζω μία φωτογραφία.
Ξανά μετακινώ μία φιγούρα και βγάζω μία φωτογραφία. Είναι σημαντικό να κάνω πολύ μικρές μετακινήσεις ανάμεσα στις φωτογραφίες μου.
Συνεχίζω έτσι μέχρι να έχω φωτογραφίσει ό,τι θέλω να συμβεί στην ταινία μου.
Είναι πολύ πιο εύκολο αν δουλέψω με παρέα! Αν είμαστε δύο, μπορεί ο ένας να μετακινεί τη φιγούρα και ο άλλος να τραβάει τις φωτογραφίες.
Αν είμαστε τρεις, μπορεί ο ένας να βγάζει τις φωτογραφίες και οι άλλοι να μετακινούν, καθένας από μία φιγούρα.
Όταν έχω τελειώσει με τη δράση πάνω στο περιβάλλον βγάζω τη μηχανή από τον τρίποδα. Μεταφέρω τις φωτογραφίες μου σε ένα φάκελο στον υπολογιστή.
Είναι χρήσιμο να δώσω ένα όνομα στο φάκελο που να θυμίζει τη δράση της σκηνής μου, π.χ. ψάρι κολυμπάει
Oι φιγούρες μου, δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται στο περιβάλλον που έφτιαξα, όταν δω όλες τις φωτογραφίες που τράβηξα πάρα πολύ γρήγορα και με τη σειρά τους.
Αυτό γίνεται με το μοντάζ στο πρόγραμμα που έχω στον υπολογιστή μου. Το πώς γίνεται το μοντάζ το βρίσκω στις σελίδες Πριν Ξεκινήσω.
Αριστερά μπορείς να δεις μερικά παραδείγματα μικρών ταινιών κινουμένου σχεδίου που έγιναν από παιδιά δημοτικού με καθοδήγηση της Χριστίνας Ντεπιάν.
Aπό κάτω υπάρχουν σύνδεσμοι στο διαδίκτυο με άλλα παραδείγματα.
Τα πρώτα που θα δεις είναι ταινίες που έχουν γίνει από παιδιά, φοιτητές ή/ και ερασιτέχνες. Μετά θα βρεις παραδείγματα ταινιών από επαγγελματίες όπως και κλασικά δείγματα έργων με την τεχνική του κινούμενου σχεδίου.
Και στις δύο περιπτώσεις ελπίζω να εμπνευστείς και να διασκεδάσεις βλέποντας τα παραδείγματα και να φτιάξεις και εσύ ταινίες που θα μοιραστείς μαζί μας.
Ταινίες από παδιά, νέους και ερασιτέχνες:
Ανακύκλωση - παιδιά ΣΤ' δημοτικού / 1ο δημοτικό Ερμούπολης