Χαρτιά άσπρα (80 gr) σε μέγεθος ανάλογο με τις διαστάσεις των φωτογραφιών που βγάζει η φωτογραφική μηχανή.
το πιο σύνηθες στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι η αναλογία 4:3
Μπορώ λοιπόν να πάρω χαρτιά Α4 να κόψω λίγο τη μία πλευρά ώστε να έχει διαστάσεις 21x27 cm
Για να φτιάξω κινούμενες εικόνες με σκίτσα και ζωγραφιές χρειάζομαι πολλά σχέδια… θα πρέπει να έχω πολύ υπομονή!!!
Όλοι μας έχουμε δει τα μικρά βιβλιαράκια όπου υπάρχει ένα σχέδιο που αλλάζει λίγο από σελίδα σε σελίδα και που, αν γυρίσουμε με τον αντίχειρα τις σελίδες γρήγορα, τα σχέδια μοιάζουν να κινούνται. Αυτά το βιβλιαράκια λέγονται φιλοσκόπια ή flip book.
Τα σχέδια που θα φτιάξω θα θυμίζουν φιλοσκόπιο μόνο που θα είναι σε μεγαλύτερα χαρτιά και δεν θα είναι δεμένα σε βιβλιαράκι.
Κόβω τα χαρτιά Α4 στο μέγεθος 21x 28 cm.
Στην αρχή μπορώ να ξεκινήσω με 20 χαρτιά και αν χρειαστώ περισσότερα να κόψω και άλλα.
Σκέφτομαι τι θέλω να ζωγραφίσω και πώς θέλω να κινείται.
Ξεκινάω με κάτι απλό. Ίσως να κάνω σε πρόχειρα χαρτιά μερικά προσχέδια.
Φτιάχνω το πρώτο μου σχέδιο στο χαρτί και βάζω τον αριθμό 1 στην πάνω δεξιά γωνία.
Μετά, πάνω ακριβώς από το πρώτο χαρτί, βάζω το δεύτερο και προσθέτω στην ίδια γωνία τον αριθμό 2. Στο δεύτερο χαρτί ξεπατικώνω το πρώτο μου σχέδιο, αλλάζοντας το όμως λίγο. Μπορώ απλώς να μετακινήσω κάτι ή να αλλάξω κάποιες γραμμές ή σχήματα. Με βοηθάει ότι το πρώτο σχέδιο φαίνεται αχνά μέσα από το δεύτερο χαρτί.
Πάνω από το δεύτερο χαρτί ξανατοποθετώ ένα χαρτί, βάζω τον
αριθμό 3 και ξαναφτιάχνω το σκίτσο μου πάλι κάνοντας αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο.
Συνεχίζω έτσι, το ένα χαρτί μετά το άλλο, μέχρι να τελειώσει η δράση που έχω σκεφτεί.
Είναι πολύ σημαντικό να βάζω το ένα χαρτί ακριβώς πάνω από το προηγούμενο πριν ξεκινήσω να σχεδιάζω.
Δεν ξεχνώ να αριθμώ τα σχέδιά μου στην πάνω δεξιά γωνία.
Στην αρχή είναι καλύτερο να σκιτσάρω μόνο με μολύβι.
Καλύτερα να χρησιμοποιήσω ένα μαλακό μολύβι, ας πούμε Β ή 2Β, ώστε να είναι σκούρες οι γραμμές μου.
Αν θέλω μετά, (αφού σιγουρευτώ ότι είναι όλα όπως τα θέλω), μπορώ να ξαναπατήσω τα σχέδια μου με ένα μαύρο μαρκαδοράκι.
Αργότερα που θα αποκτήσω περισσότερη πείρα μπορώ να ζωγραφίσω με ό,τι υλικό μου αρέσει: χρωματιστούς μαρκαδόρους, κηρομπογιές, λαδοπαστέλ, ξυλομπογιές ή ό,τι άλλο σκεφτώ.
Στερεώνω πρόχειρα με λίγο σελοτέιπ το χαρτί με το πρώτο μου σχέδιο στο τραπέζι.
Φτιάχνω δύο ορθές γωνίες με τα 4 χαρτονάκια (3 x 15 cm περίπου).
Οι δύο αυτές γωνίες θα είναι οι οδηγοί για να τοποθετώ πάντα στην ίδια θέση τα χαρτιά μου.
Ακουμπάω τους οδηγούς που έφτιαξα προσεκτικά στις δύο απέναντι γωνίες του χαρτιού. Στερεώνω καλά τους οδηγούς στο τραπέζι με σελοτέιπ.
Στερεώνω τη φωτογραφική μου μηχανή στο πάνω μέρος του τρίποδα με την ειδική βίδα. Ρυθμίζω το τρίποδο, ώστε να κοιτάει προς τα κάτω, και τον τοποθετώ πάνω από το χαρτί μου. Παρατηρώ την οθόνη της φωτογραφικής μηχανής μου. Προσπαθώ να φαίνεται ίσιο και ολόκληρο το χαρτί με το σχέδιό μου στην οθόνη.
Αν δεν φαίνεται ολόκληρο το σχέδιο ίσως να πρέπει να ρυθμίσω το τρίποδα ώστε η μηχανή μου να είναι πιο ψηλά. Αν φαίνονται οι γωνίες-οδηγοί μου, θα πρέπει να πλησιάσει η μηχανή μου πιο κοντά στο χαρτί μου.
Μπορώ να δοκιμάσω να πλησιάσω ή να απομακρυνθώ από το χαρτί μου με το zoom της φωτογραφικής μου μηχανής.
Αν φαίνονται τα πόδια του τρίποδα ίσως να χρειαστεί η επιφάνεια πάνω στην οποία θα ακουμπήσω τα σχέδιά μου να έχει μια μικρή κλίση και να ρυθμίσω τον τρίποδα ώστε να έχει την αντίστοιχη κλίση η φωτογραφική μου μηχανή.
Πριν αρχίσω τη φωτογράφιση θα ασχοληθώ λίγο με τον φωτισμό των σχεδίων μου. Θα πρέπει να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχουν σκιές πάνω στο χαρτί από αντικείμενα του δωματίου, από τον τρίποδα ή και από μένα. Αν έχω τη δυνατότητα, μπορώ να φωτίσω από το πλάι τα σχέδια μου με ένα φωτιστικό (ή ακόμα καλύτερα με δύο φωτιστικά από δεξιά και αριστερά). Προσέχω το φως να πέφτει ομοιόμορφα πάνω στο χαρτί μου.
Όπως και να φωτίζονται τα σχέδια μου είναι σημαντικό ο φωτισμός να είναι σταθερός. Δεν πρέπει κάποιες φωτογραφίες να έχουν περισσότερο φως και άλλες να έχουν λιγότερο.
Όταν είναι όλα έτοιμα μπορώ να αρχίσω τη φωτογράφιση!
Έχω διαβάσει το Πριν Ξεκινήσω και ξέρω ότι φωτογραφίζοντας τα σχέδιά μου δεν πρέπει κατά λάθος να κουνήσω ούτε τη φωτογραφική μου μηχανή ούτε τον τρίποδα.
Βγάζω φωτογραφία το χαρτί με το πρώτο μου σχέδιο που είναι ακουμπισμένο στο τραπέζι ανάμεσα στους χάρτινους οδηγούς. Μετά βγάζω το πρώτο μου σχέδιο, βάζω το χαρτί με το δεύτερο σχέδιο ανάμεσα στους οδηγούς και το φωτογραφίζω. Βγάζω το δεύτερο σχέδιο, τοποθετώ το τρίτο χαρτί και το φωτογραφίζω… Συνεχίζω έτσι μέχρι να έχω φωτογραφίσει όλα μου τα σχέδια. Είναι πολύ πιο εύκολο αν δουλέψω με παρέα! Αν είμαστε δύο, μπορεί ο ένας να βάζει και να βγάζει τα χαρτιά από τους οδηγούς και ο άλλος να τραβάει τις φωτογραφίες.
Όταν έχω φωτογραφίσει όλα τα σχέδιά μου βγάζω τη μηχανή από τον τρίποδα. Μεταφέρω τις φωτογραφίες μου σε ένα φάκελο στον υπολογιστή. Είναι χρήσιμο να δώσω ένα όνομα στο φάκελο που να θυμίζει τα σχέδιά μου, π.χ. σφουγγαράκι χοροπηδάει..
Τα σχέδια δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται όταν τα δω πάρα πολύ γρήγορα με τη σειρά που τα φωτογράφισα.
Αυτό γίνεται με το μοντάζ στο πρόγραμμα που έχω στον υπολογιστή μου. Το πώς γίνεται το μοντάζ το βρίσκω στις σελίδες Πριν Ξεκινήσω. Η τεχνική κινούμενης εικόνας με σχέδια μπορεί να γίνει και χωρίς φωτογραφική μηχανή και τρίποδα. Αν έχω σαρωτή (scanner) μπορώ με αυτό να καταγράψω τα σχέδια μου ψηφιακά. Πρέπει όμως να προσέξω ότι το κάθε μου χαρτί μπαίνει ακριβώς στο ίδιο σημείο με το προηγούμενο. Χρησιμοποιώ τη γωνία και πλευρές του σκάνερ σαν οδηγούς.
Αριστερά μπορείς να δεις μερικά παραδείγματα μικρών ταινιών κινουμένου σχεδίου που έγιναν από παιδιά δημοτικού με καθοδήγηση της Χριστίνας Ντεπιάν.
Aπό κάτω υπάρχουν σύνδεσμοι στο διαδίκτυο με άλλα παραδείγματα.
Τα πρώτα που θα δεις είναι ταινίες που έχουν γίνει από παιδιά, φοιτητές ή/ και ερασιτέχνες. Μετά θα βρεις παραδείγματα ταινιών από επαγγελματίες όπως και κλασικά δείγματα έργων με την τεχνική του κινούμενου σχεδίου.
Και στις δύο περιπτώσεις ελπίζω να εμπνευστείς και να διασκεδάσεις βλέποντας τα παραδείγματα και να φτιάξεις και εσύ ταινίες που θα μοιραστείς μαζί μας.