spacer
σχέδιαΠίσω στην αρχική σελίδα
 
     
    Χρειάζομαι

 Υλικά

 Εξοπλισμός

 
 • Πλαστελίνη
 • Χαρτιά ή χαρτόνια (δεν είναι απαραίτητο)
 • Μαρκαδόρους ή λαδοπαστέλ (δεν είναι απαραίτητο)
 • Σελοτέιπ ή χαρτοταινία
 

 

   

Φτιάχνω μορφές από πλαστελίνη

Μορφές

 Μορφή

 
 1. Για να φτιάξω μία ταινία κινούμενης εικόνας με πλαστελίνη θα χρησιμοποιήσω μορφές που θα φτιάξω εγώ και οι φίλοι μου! Οι μορφές αυτές μπορεί να είναι ό,τι θέλω. Μπορώ να φτιάξω ανθρώπους, ζώα αληθινά ή φανταστικά, ξωτικά ή νεράιδες, δεινόσαυρους και τερατάκια ή ό,τι άλλο μπορώ να φανταστώ!
 2. Επίσης μπορώ να φτιάξω μέρος από το σκηνικό μου: λουλούδια, δέντρα, πέτρες ή ό,τι άλλο χρειάζομαι.

  prosoxh Θα πρέπει να μπορούν όλα αυτά που έφτιαξα να στέκονται από μόνα τους και να μη πέφτουν, όταν τα τοποθετώ στο τραπέζι.

  idea
  Ένα κόλπο για να σταθούν κάποιες μορφές που πέφτουν εύκολα είναι να βάλω μέσα τους οδοντογλυφίδες ή χνουδωτό σύρμα για χειροτεχνίες.
 
   
   

Φτιάχνω μορφές από πλαστελίνη

 Στήσιμο1

 Φόντο

 
 1.  Το σκηνικό μου μπορεί να είναι απλώς η επιφάνεια ενός τραπεζιού και ο τοίχος από πίσω.
  Μπορώ όμως να τοποθετήσω πάνω στο τραπέζι και στον τοίχο χαρτιά ή χαρτόνια. Αυτά θα τα σταθεροποιήσω καλά με χαρτοταινία ή σελοτέιπ. Τα χαρτιά αυτά μπορώ και να τα ζωγραφίσω.
 2. Τοποθετώ στο σκηνικό μου τις μορφές από πλαστελίνη και ό,τι άλλο θέλω να φαίνεται από την αρχή της ταινίας μου. Αυτά που δεν είναι από πλαστελίνη και θέλω να μείνουν ακίνητα μπορώ να τα σταθεροποιήσω με χαρτοταινία (προσέχω να μη φαίνεται).
     
    Βγάζω φωτογραφίες

 Στήσιμο2

 Στήσιμο4

Χέρια1

 Χέρια2

 
 1. Στερεώνω τη φωτογραφική μου μηχανή στο πάνω μέρος του τρίποδα με την ειδική βίδα. Ρυθμίζω τον τρίποδα έτσι, ώστε να κοιτάει το σκηνικό μου. Παρατηρώ στην οθόνη της φωτογραφικής μηχανής μου. Μου αρέσει αυτό που βλέπω; Μπορώ να δοκιμάσω και άλλες οπτικές γωνίες, αλλάζοντας τη θέση της φωτογραφικής μου μηχανής, ρυθμίζοντας τον τρίποδα πιο ψηλά ή πιο χαμηλά ή βάζοντας τον πιο δεξιά ή αριστερά.

  idea Μπορώ και να δοκιμάσω να πλησιάσω ή να απομακρυνθώ από το σκηνικό  με το zoom της φωτογραφικής μου μηχανής. 
 2. Έχω σκεφτεί από πριν τι θέλω να συμβεί στη ταινία μου.
  Τί θα κινηθεί; Πόσο γρήγορα;  Θα κινούνται και άλλα πράγματα την ίδια ώρα;
  Αν είναι πρώτη φορά που δοκιμάζω είναι καλύτερα να μη κάνω κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο! Ας κινήσω μία ή το πολύ δύο μορφές από πλαστελίνη και αργότερα μπορώ να κάνω κάτι πιο σύνθετο.
 3. Πριν αρχίσω τη φωτογράφιση θα ασχοληθώ λίγο με τον φωτισμό του σκηνικού μου. Θα πρέπει να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχουν σκιές πάνω στο χαρτί από αντικείμενα του δωματίου, από τον τρίποδα ή και από μένα. Αν έχω τη δυνατότητα και θέλω, μπορώ να φωτίσω από το πλάι το σκηνικό μου με ένα φωτιστικό.

  prosoxh Όπως και να φωτίζεται το σκηνικό μου είναι σημαντικό ο φωτισμός να είναι σταθερός. Δεν πρέπει κάποιες φωτογραφίες να έχουν περισσότερο φως και  άλλες να έχουν λιγότερο. Αργότερα, όταν έχω περισσότερη πείρα, θα μπορώ να αλλάζω το φως σαν μέρος της σκηνοθεσίας μου.
 4. Όταν είναι όλα έτοιμα μπορώ να αρχίσω τη φωτογράφιση!
  Έχω διαβάσει το Πριν Ξεκινήσω και ξέρω ότι φωτογραφίζοντας το σκηνικό και τις μορφές μου δεν πρέπει κατά λάθος να κουνήσω ούτε τη φωτογραφική μου μηχανή, ούτε τον τρίποδα.

  Βγάζω την πρώτη φωτογραφία έτσι, όπως τα έχω όλα τοποθετήσει.
  Μετακινώ πολύ λίγο τη μορφή που θέλω να κινηθεί και βγάζω άλλη μία φωτογραφία. Ξανά μετακινώ τη μορφή μου και βγάζω πάλι μια φωτογραφία. Είναι σημαντικό να είναι πολύ μικρές οι μετακινήσεις ανάμεσα στη μία  φωτογραφία και την άλλη.

  prosoxh Είναι πολύ πιο εύκολο αν δουλέψω με παρέα! Αν είμαστε δύο, μπορεί ο ένας να κινεί τις μορφές από πλαστελίνη και ο άλλος να βγάζει τις φωτογραφίες.
  Αν είμαστε τρεις, μπορεί ο ένας να βγάζει τις φωτογραφίες και οι άλλοι να μετακινούνκαθένας μία μορφή.

  idea Μπορώ τις μορφές μου εκτός από το να τις μετακινώ και να τις μεταμορφώνω. Η πλαστελίνη μου είναι μαλακή, οπότε μπορώ εύκολα να αλλάζω το σχήμα των μορφών μου στη διάρκεια της ταινίας μου. Προσέχω πάλι οι αλλαγές να μην είναι μεγάλες και απότομες από τη μία φωτογραφία στην άλλη.
  Όταν έχω τελειώσει με τη δράση των μορφών μου βγάζω τη μηχανή από τον τρίποδα. Μεταφέρω τις φωτογραφίες μου σε ένα φάκελο στον υπολογιστή.

  idea Είναι χρήσιμο να δώσω ένα όνομα στο φάκελο που να θυμίζει τη δράση της σκηνής μου, π.χ. τερατάκια τρέχουν.

  Oι μορφές μου δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται, όταν δω όλες τις φωτογραφίες που τράβηξα πάρα πολύ γρήγορα και με τη σειρά τους.
  Για να γίνει αυτό θα κάνω το μοντάζ στο πρόγραμμα που έχω στον υπολογιστή μου. Το πώς γίνεται το μοντάζ το βρίσκω στις σελίδες Πριν Ξεκινήσω.

  Αν είμαι πρωτάρης στην κινούμενη εικόνα δοκιμάζω μερικές μικρές δράσεις – ταινιούλες..

  Όταν έχω αποκτήσει λίγη παραπάνω πείρα μπορώ να σκηνοθετήσω παραπάνω από μια σκηνή για την ταινία μου και να τις ενώσω στο μοντάζ.
   
    Παραδείγματα
 


 

Αριστερά μπορείς να δεις μερικά παραδείγματα μικρών ταινιών κινουμένου σχεδίου που έγιναν από παιδιά δημοτικού με καθοδήγηση της Χριστίνας Ντεπιάν.
Aπό κάτω υπάρχουν σύνδεσμοι στο διαδίκτυο με άλλα παραδείγματα.
Τα πρώτα που θα δεις είναι ταινίες που έχουν γίνει από παιδιά, φοιτητές ή/ και ερασιτέχνες. Μετά θα βρεις παραδείγματα ταινιών από επαγγελματίες όπως και κλασικά δείγματα έργων με την τεχνική του κινούμενου σχεδίου.
Και στις δύο περιπτώσεις ελπίζω να εμπνευστείς και να διασκεδάσεις βλέποντας τα παραδείγματα και να φτιάξεις και εσύ ταινίες που θα μοιραστείς μαζί μας.

 


Ταινίες από παδιά, νέους και ερασιτέχνες:

    Πάνω!